Inför årets mörkaste dag – Vi har belysningstipsen!

vintersolståndet 2011

I år infaller årets mörkaste dag, vintersolståndet, imorgon den 22:a december – bara dagar innan julafton. Och med mörkret kommer också vårt behov av ljus och värme. Genom tiderna har vi förlitat oss på att elden ska ge oss ljus, men sedan 1900-talets början har det elektriska ljusets intågande förändrat hela vår värld. Idag kan vi arbeta och roa oss när vi vill, istället för att styras av solens upp eller nedgång och belysningen har blivit en mycket viktig del av vårt liv.

Men hur gör man det bästa av belysningen vi har sådan tillgång till idag då? Här är några bra handfasta tips på hur du kan bekämpa det stundande mörkret, och samtidigt ge din heminredning en riktig skjuts med hjälp av belysning!

Inred med belysningen

Idag finns det lampor och belysning med fantastisk design och hög kvalité som i sig själva blir till en del av inredningen, vilket inte minst visades tydligt i en av årets största trender då inomhusbelysningens designfokus också flyttade ut och spred designkänsla på var och varannan svensk uteplats.

Matcha dina lampor till din inredning. Våga bryta av med form och färg gentemot resten av inredningen. Det skapar intresse, och gör så att inredningen blir något som man kommer ihåg – både för dig och för dina gäster.

Flera lampor i varje rum

Med tillgång till inspirerande lampor, kan du se till att belysningen är skräddarsydd för det aktuella rummet. Att inreda med flera armaturer i samma rum, istället för att endast använda en ljuspunkt gör att belysningen blir mer behaglig, och att den faktiskt fyller en funktion i rummet.

Punktbelys den snygga tavlan, din porslinssamling eller de snygga kläderna som ligger i en perfekt operfekt hög på golvet med en riktbar spotlight. Gör dessa detaljer rätta, och låt dem inte sitta i skuggan på grund av för dålig belysning.

Bygg sedan ljuset inifrån och ut, se till att en armatur tar rollen som allmänbelysning och underskatta inte känslan i någon av de otroligt snygga, stora golvlamporna som flera svenska tillverkare har släppt i år. De ger ett bra ljus, och ger, lite osvenskt, lite mer plats till belysningen än vad vi vanligtvis ger den. Ett par snygga fönsterlampor är pricken över i, och ger dessutom ett bra bakgrundsljus när man inte använder spotlighten.

Sovrummet – Husets hjärta

Sovrummet är i särklass det rum där du spenderar mest tid i huset. Se till att husets hjärta har en bra belysningsmiljö.

Bort med sjukhusljuset. När du ska sova gör sig en varmfärgad textilplafond bra som taklampa. Det ger dig både ett varmt ljus samtidigt som det är behagligt för ögonen oavsett om man använder lågenergilampor eller vanliga halogenlampor.

Sängen används ofta för att läsa och ibland även för att arbeta, och då är bra direktbelysning viktig. Varje person bör ha en egen sänglampa, antingen i form av en snygg bordslampa på nattduksbordet, eller en vägglampa monterad över huvudkudden. En bra belysning i sovrummet är A och O under den här mörka halvan på året, då sängen är skönare än någonsin. Man blir genast piggare och får mer energi.

Vacker mat med bra köksbelysning

De flesta av oss kan väl hålla med om att lysrören inte är husets snyggaste inredningsdetalj, trots att de är funktionella? Varför inte göra något snyggt OCH smart samtidigt? Använd spotlightarmaturer med flera ljuskällor och skapa inspirerande ljuszoner.

Fokusera en spot på skålen med exotisk och färgglad frukt, en på den snygga rostfria kylen och en på favoritporslinet. Använd en vacker takpendel över köksbordet och några snygga fönsterlampor som kan du enkelt kan justera ljuset från. Full kraft för när julbordet ska tillagas, och romantiskt dimmat när du vill mysa med en romantisk middag med din käresta.

Utsidan HAR betydelse

Varje gång du kommer hem är utsidan på ditt hem det första du ser. Uppfarten behöver inte bara var en gång med grus, och garaget behöver inte döljas i mörker och skugga. Skapa belysningszoner med hjälp av pollare längst uppfarten eller mot garaget, Använd fasadbelysning för att lysa upp husets ytterväggar och skapa en ljusbild som gör att både husets detaljer, men även dörrar och garageportar belyses. Tillsammans med altanbelysning kan du skapa en fantastisk ljusbild över husets terrasser, eller varför inte vid trappen fram till entredörren? Ljus utomhus gör inte bara att det ser bättre ut, det gör att vi kan känna oss säkrare i mörker och halka.

När mörkret kryper nära och hemmets belysning är vår sista mur gäller det att vara aktiv. Ge dig själv chansen för en lysande jul – Låt lamporna lysa!

God Jul säger vi från tomteverkstaden på Uttaget Belysning!

This entry was posted in Belysning, Bordslampor, fasadbelysning, Fönsterlampor, golvlampor, Plafond, Taklampor, trappbelysning, Utomhuslampor, Vägglampor. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

HTML-taggar är inte tillåtna.