Trender inom Belysning 2011

trender belysning 2011

Årets upplaga av Northern Light Fair & Stockholm Furniture Fair lockade över 750 utställare till Stockholmsmässan i Älvsjö. Det gör den till världens största mässa för nordisk design.


by rydens yes we can

By Rydens Yes We Can

Den 8-12 februari 2011 var det dags för den 60:e upplagan av Stockholm Furniture Fair och Northern Light Fair, världens största och viktigaste mötesplats för nordisk design. Över 750 utställare från 27 länder visade det senaste inom möbler, belysning och textil för såväl hem som för offentlig miljö och Uttaget var givetvis där för att trendspana.

Under mässans första dag kunde vi snabbt konstatera att framtiden ser minst sagt ljus ut för landets lamptillverkare. I montrarna blandades nyheter från både svenska och utländska tillverkare med internationella designklassiker. Vår leverantör By Rydéns visade nyheter som lamporna Yes we can och Street och Belid som är ännu en av våra leverantörer visade nyheter som Diablo, Cocoon, Salo och Lotus.

Enligt Per Fagerström, säljare på tillverkaren Aneta som är en av Uttagets leverantörer, är små moderna plafonder i kristall en av årets trender. Liksom gamla modeller i krom och armaturer i levande linnetyg som ger lamporna värme. En tydlig trend är lampor i organiska naturmaterial, gärna med inslag av konkreta naturliga detaljer.Ett exempel på det är Anetas nyheter Dunge och Knippe, båda tillverkade av trädgrenar.

Det är mycket som tyder på att ute är det nya inne och att 2011 blir året då svenskarna inreder sina trädgårdar och uterum som aldrig förr. Det vet Arvid Åhman, säljare på Star Trading.

– Vi tror mycket på utebelysning, speciellt utebelysning med ett tillhörande batteripack så att man kan ta med sig slingan ut på landet eller till stranden, säger han.

I Star Tradings monter hittar man bland annat solcellsdrivna utebelysningar, fiberoptiska byar, artificiella ljus, fjärrstyrda ljus, slingor, nät, ljusslangar och girlanger.

trädgårdsbelysning star trading

Trädgårdsbelysning från Star Trading

– Vi blir mer och mer amerikaniserade. Folk känner att det är mörkt och tråkigt i trädgårdarna under vinterhalvåret och har helt enkelt börjat inreda sina trädgårdar med trädgårdsbelysning. Det är en amerikansk trend som är stor även i Danmark och Tyskland. Det är väldigt enkelt att ha LED belysning i trädgården, då kan lyktor och fasadbelysning lysa dygnet runt utan att det drar för mycket el, säger Arvid Åhman.

Det har bara gått ett år sedan de första LED-lamporna dök upp i den svenska handeln, men konsumenterna har redan tagit tekniken till sina hjärtan. Kanske framförallt för att fördelarna med LED-lampor är många. Med sitt varma och behagliga ljus är det både ett miljövänligt alternativ till traditionella glödlampor.

LED står för Light Emitting Diod och de använder mycket lite energi. I dag har en LED-lampa en livslängd på cirka 25 000 timmar, något som gör dem billigare än andra lampor på lång sikt. De kan monteras i de flesta standardarmaturer och innehåller inte kvicksilver eller andra miljöfarliga ämnen. Dessutom är de stöt- och vibrationståliga eftersom det inte finns några glödtrådar.

En annan av mässans nyheter och blickfång var den australiske designern Peter Schumacher skapelse Leaf Lamp. Liksom naturen själv skapar och designar med enkla principer så har den här lampan en harmonisk och naturell form. Lampans stam och grenarna är gjorda i björk och har kilformade ändar som monteras ihop utan något behov av lim. Löven är tillverkade av oblekt ulltyg som släpper igenom ett vackert och behagligt ljus. Leaf Lamp finns att beskåda i köpcentret Nova Lund i Lund och är ett resultat av tävlingen Green Furniture Award.

Under våren kommer vi att ta in ett flertal större leverantörer och alla lampor som du har kunnat se och läsa om i vår trendspaning kommer att finnas tillgängliga för er att köpa! Följ sidan där vi alla våra senaste nya lampor publiceras!

This entry was posted in Aneta, Belid, Belysning, By Rydéns, Star trading and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

HTML-taggar är inte tillåtna.