Installera julbelysningen säkert

säker julbelysning
Elektrisk julbelysning är mycket säkrare än levande ljus, men det finns fortfarande risker man inte får glömma när man installerar den.

Trots att julen infaller mitt i den mörkaste vintern är det ändå den mest upplysta högtiden på året. Granen kläs i färgade lampor, glitter och lysande stjärna på toppen; fönster pryds av adventsljusstakar och lampor, och trädgård och hus dekoreras med ljusslingor och upplysta tomtar.

För att se till att din julhelg håller sig trevlig, ljus och vacker är det därför viktigt att elektroniken installeras på rätt sätt. Olyckan kan hållas borta bara man är försiktig och följer några enkla regler när man sätter upp sin belysning.

Därför har vi satt ihop en enkel checklista över saker att komma ihåg.

1. Kontrollera dina dekorationer

 


När du köper ny belysning, kolla att produkten du köper har blivit testad och visat sig vara säker.
Kontrollera också dina dekorationer noggrant innan du börjar sätta upp dem, oavsett de är nya eller gamla.
Se också till att skilja din utomhusbelysning ifrån inomhusbelysning, att den är vattentät och ämnad för utomhusanvändning.
Titta efter eventuella skador och se till att varje sockel har en fungerande lampa inskruvad. Om du hittar sladdar med skadad isolering, trasiga socklar eller glappa kontakter ska du slänga belysningen, om du inte kan få hjälp att reparera den av en kunnig elektriker.

 

2. Var försiktig när du sätter upp din belysning

 


Använd en stadig stege om du ska sätta upp ljus högt ovanför marken, som kanske på ditt hus eller i ett träd på gården.
Koppla in och kontrollera all belysning innan du installerar den så att du inte behöver laga eller byta några lampor ståendes på stegen.
Sätt sedan upp belysningen med fästen i icke-strömförande material. Använd till exempel aldrig häftstift eller spikar.
Dra aldrig i en sladd som har fastnat eller är utom räckvidd. Det här kan få sladden att slitas och gå sönder innanför-, eller rentav bryta isoleringen. Förvara därför julbelysningen löst ihopbuntad av samma anledning.

 

3. Gör rätt när du kopplar in elen

 


Koppla din belysning till rätt uttag. All utomhusbelysning ska vara kopplad via en jordfelsbrytare. Den kan förhindra skador och avbryta strömmen om du får en stöt. Har du inte en jordfelsbrytare installerad i huset kan du köpa en separat.
Se också till att du använder dig av förlängningssladdar som är tillverkade för att användas utomhus. De ska även placeras så att de håller sig ovanför marken och är skyddade från snö och vatten. Dessa sladdar bör också hållas ur vägen från platser där de kan slingra sig runt fötterna på någon som går förbi. Tejpa istället ner sladdarna längs väggar och gångvägar där det är möjligt. Använd inte heller en längre sladd än vad som behövs.

En sista, men allt för ofta förbisedd sak är också:

Stäng av din julbelysning innan du går och lägger dig på natten.

Håll julen säker, mysig och alldeles lysande! God Jul liksinnade ljusdyrkare!

This entry was posted in Belysning, julbelysning, Tips. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

HTML-taggar är inte tillåtna.