Belysningstips: Golvlampor för alla rum

En väl vald golvlampa är både en prydnad och en fantastisk ljuskälla, och vi tänkte komma med lite tips på vilka typer av lampor som passar var någonstans. Golvlampor används mest idag i sovrummet och vardagsrummet, men många av de lampor vi presenterar nedan fungerar lika bra i hallen, köket eller biblioteket.

Golvlampor till sovrummet

Globen Hanger Golvlampa

Globen Hanger Golvlampa

I sovrummet gör sig en golvlampa väl i hörnet av rummet, gärna mot fotändan av sängen då de allra flesta har vägglampor eller bordslampor vid huvudändan av sängen. En väldimensionerad golvlampa tar inte för mycket plats, men ger ett varmt ljus, något som är viktigt för att man ska våga ha lampan påslagen under kvällen eller tända den på morgonen. Med alltför skarpt ljus sticker det i ögonen – så vi rekommenderar en textilskärm eller opal glasskärm.

Globen Hanger är en golvlampa som ger ett varmt ljus med sin vita skärm, samtidigt som den ger dig en smart klädeshängare, något som passar perfekt just i sovrummet. Häng upp byxor, tröjor och allt annat så finns det på plats när du sover – på dagen blir den en snygg & smart golvlampa utan kläderna på. Fungerar även bra som lampa i hallen där barn & vuxna kan hänga sina jackor.

Design House Stockholm Corner Lamp

Design House Stockholm Corner Lamp

En annan fantastisk lampa som passar sig väldig väl in i sovrummet är Design House Stockholms Corner Lamp som skapats för att passa perfekt in i ett hörn. Corner Lamps skärm och fot designades för att stå direkt in i hörnet och ljuset blir varmt genom skärmen och kastas upp mot väggarna för att reflekteras i rummet.

Corner Lamp blir därmed inte bara en prydnad och en ljuskälla, utan litegrann av ett konstverk i ljus som förhöjer upplevelsen i ditt sovrum. Så kom ihåg att välja en golvlampa som du blir nöjd med och som fungerar både dag som natt. Passar sig väl även i köket eller i vardagsrummet, som vi tipsar om nedan.

Golvlampor i vardagsrummet

I vardagsrummet skiljer sig behovet ofta lite från sovrummet, eftersom man ofta kan behöva placera en golvlampa bakom en hörnsoffa eller bredvid en fåtölj för att skapa ett bra ljus som även fungerar som läsbelysning eller arbetsbelysning. Idag är vi många som studerar, skriver och arbetar i soffan och då behöver belysningen vara anpassad för det.

Belid Zack Golvlampa

Belid Zack Golvlampa

Om man vill ha riktad belysning rekommenderar vi Belid Zack, en stilrent designad golvlampa som passar perfekt bakom en soffa eller en fåtölj. Golvlampan Zack har en arm som kan ställas in och själva lamphuvudet kan justeras.

Detta innebär att i ett rum som behöver allmänbelysning kan man vända lampan mot väggen och låta den kasta ut ljuset över hela rummet, men när du ska sätta dig ner och läsa en bok eller arbeta lite med din laptop, så är det bara att vrida ner lampan.

Samtidigt drar inte Belid Zack till sig jättemycket blickar, då den är designad för att vara diskret framför att vara en prydnad i rummet. Detta gör att Zack passar lika bra i biblioteket som i vardagsrummet, eller som läslampa vid fåtöljen i sovrummet.

Markslöjd Neksö Golvlampa

Markslöjd Neksö Golvlampa

Den som söker något som kan stå framme, men kanske inte behöver någon form av riktat arbetsljus ska kanske fundera på någon av de kaxigare golvlamporna. Ett klassiskt exempel på en golvlampa designad för att fungera väl både som inredning & belysning har vi Markslöjd Neksö.

Denna golvlampa är har en design som andas 50- och 60-tal och vars mörka träfärger knyter an till en svunnen tid. Med Neksö så ska golvlampan placeras väl synligt, då den är mer av en prydnad än bara en bruksbelysning. Dess vackra runda former gör sig bra vid en vägg, förslagsvis bredvid en soffa eller annan möbel.

Neksö’s ljus är också varmt och behagligt, med tanke på den bruna textilskärmen, vilket gör att man lätt kan ha två stycken i samma rum för att skapa djup i ljussättningen.

Sist men inte minst måste vi få rekommendera två lampor som kommer i mitten av juni – Globens Plastband Tripod och Linda Tripod, två klassiska taklampor som förvandlats till helt fantastiska golvlampor.

Globen Plastband Tripod

Globen Plastband Tripod

Globen Linda Tripod
Globen Linda Tripod

 

This entry was posted in Belid, Design House Stockholm, Globen, golvlampor, Markslöjd. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

HTML-taggar är inte tillåtna.